Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Hírek

A hulladékgazdálkodás (különösen elektronikai hulladék kezelés) legfrissebb híreit ezen az oldalon olvashatja.

A környezetvédelemmel kapcsolatos híreket a környezetvédelmi tanácsadási üzletág oldalán tekintheti meg. A fenntarthatósági fejlődésről, klímavédelemről és megújuló energiagazdálkodásról szóló híreket a (CO2 kvóta) kereskedelmi üzletág oldalán olvasatja. 

 

Korábbi hulladékgazdálkodási és újrahasznosítással kapcsolatos híreinket gyorsabban megtalálhatja az éves bontásnak köszönhetően: 2011 hírei, 2012 hírei, 2013 hírei. Külön oldalon is olvashatja az Enviroinvest  Zrt. elektronikai hulladék kezelő üzletágának híreit, eredményeit.

Online partnereinket külön oldalon tekintheti meg.

 

 

Hulladékhalál - kukába a nejlonzacskóval

2016.07.24.

Ami a vásárlónak kényelmes, a természetnek pusztító: egyre több gondot okoznak a milliószám eldobott műanyag szatyrok. A világon hetente 37.000 millió (!) nejlontasak kerül forgalomba.Franciaország drasztikus lépésre szánta el magát, és az EU is próbál változtatni. Ritka kivétel, amiben a magyar szabályozás megelőzi korát.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

A Ford autógyárak elérték a zéró hulladék kibocsátást Európában

2016.07.03.

A Ford mind a 12 európai gyártólétesítményében elérte, hogy az üzemek hulladék-kibocsátása nullára csökkenjen - közölte az autóipari vállalat az MTI-vel.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

A jövő év elején indul a Hulladékgazdálkodási Navigáció Országos Rendszere

2014.12.02.

A jövő év elején kezdi meg működését a Hulladékgazdálkodási Navigáció Országos Rendszere (HUNOR), az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) számára komplex informatikai háttértámogatást biztosító rendszer - közölte az OHÜ ügyvezetője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Szigorodhat a fluort tartalmazó termékek forgalmazása, szervizelése

2014.11.26.

A jövő év március végéig minden fluort tartalmazó hűtő-, légkondicionáló és hőszivattyú-berendezéseket forgalmazó, üzembe helyező és javító vállalkozásnak regisztráltatnia kell magát, 2016 első napjától pedig csak az végezheti az előbbi tevékenységeket, aki arra jogosító képesítéssel rendelkezik - egyebek mellett ezt tartalmazza az a rendelettervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Rio 2016 - Elektronikai hulladék az érmekben

2014.11.11.

Elektronikai hulladékot is felhasználva készíti el a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia érmeit a Brazil Pénzverde.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

OGY - A kunbajai illegálisan lerakott hulladék már nem veszélyezteti a környezetet

2014.11.05.

A Kunbaján 2006-ban illegálisan lerakott hulladék már nem veszélyezteti a környezetet - jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára szerdán az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén, ahol a képviselők meghallgatták a témáról.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Ingyen kell visszaszállítani az elektromos és elektronikus hulladékokat

2014.08.01.

Nem csak ingyen köteles visszavenni a használt elektromos és elektronikus berendezéseket a gyártó és a forgalmazó, hanem ha a vásárlónak házhoz szállítják az újat, akkor szintén ingyen kell a régi berendezést elszállítani tőle - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Húsz új szelektív hulladékgyűjtő gépjárművet adott át Tarlós István az FKF Zrt.-nek

2014.07.02.

Húsz új szelektív hulladékgyűjtő gázüzemű gépjárművet adott át Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek (FKF) szerdán Budapesten.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Jogszabályváltozás: Júliustól csak nonprofit gazdasági társaság szedheti a szemetet

2014.06.27.

Változnak a szemétszállításra vonatkozó szabályok július elsején, ezt követően a tevékenységet csak az a nonprofit gazdasági társaság végezheti, amely hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedéllyel és az OHÜ Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. által kiállított minősítő okirattal rendelkezik.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Jogszabályváltozások: Regisztráltatni kell a termékdíj átvállalását

2014.06.26.

A környezetvédelmi termékdíj törvény módosítása július 1-jétől kötelezővé teszi a termékdíjfizetés átvállalásának a nyilvántartásba vételét - az erről szóló szabály a parlament által februárban elfogadott, a kollektív befektetési formákról szóló törvény végén lévő vegyes szabályok között szerepel.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

OHÜ: eredményes volt a TeSzedd! szemétgyűjtési akció

2014.05.12.

Több mint 1800 helyszínen, közel 200 ezer önkéntes mintegy másfél milliárd forint értékű munkát végzett el az idei TeSzedd! szemétgyűjtési akcióban - közölte az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség hétfőn közleményben az MTI-vel.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Hende Csaba: a jövőben a szemétszállításnak is nonprofit közszolgáltatásként kell működnie

2014.04.03.

A jövőben a szemétszállításnak is nonprofit közszolgáltatásként kell működnie - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője, aki Szombathelyen lerakta egy 2,5 milliárd forint értékű, 127 települést érintő környezetvédelmi beruházás alapkövét csütörtökön.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Jogszabályváltozások: Szigorodtak a fémhulladékok értékesítésének szabályai

2014.03.01.

Szombattól hatályos a fémtörvény módosítása, amelynek alapján bizonyos fémhulladékok csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) előzetes vizsgálatával és engedélyével értékesíthetők - hívta fel a figyelmet az adóhatóság a Facebook-oldalán.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Összesen 76 bezárt hulladéklerakót rekultiválnak a Dél-Alföldön

2014.02.25.

Összesen 76, már bezárt települési szilárdhulladék-lerakó rekultiválása kezdődik el uniós támogatással Békés és Csongrád megyei településeken, várhatóan áprilisban - közölte a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás az MTI-vel.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Kiterjesztik a szelektív hulladékgyűjtést Miskolcon és környékén

2014.02.13.

Kiterjesztik a szelektív hulladékgyűjtési rendszert Miskolcon és a közelében lévő harminchat településen, a csaknem 3,7 milliárd forintos beruházás kivitelezése márciusban megkezdődik, és a tervek szerint a jövő év első negyedévében elkészül - mondta Pfliegler Péter, a város alpolgármestere csütörtökön Miskolcon, sajtótájékoztatón.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Új zöld tananyagot dolgoz ki három egyetem

2014.02.04.

Új hulladékgazdálkodási, szennyvízkezelési és megújulóenergia-szakoktatási tananyagot dolgoz ki a Szent István Egyetem (SZIE), a Nyugat-Magyarországi Egyetem és a Nyíregyházi Főiskola konzorciuma. Az oktatási anyag 864 millió forintos uniós támogatásból valósul meg – tájékoztatta Gyuricza Csaba, a SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának dékánja az MTI-t.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Erőműbe kerülnek a kidobott fenyőfák Pécsett

2014.01.28.

A pécsi erőműbe kerülnek, energetikai célokat szolgálnak a karácsony után kidobott fenyőfák a baranyai megyeszékhelyen.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Év végére teljes lesz a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés a fővárosban

2014.01.22.

Több mint 5 milliárd forintos költséggel, ebből 4,8 milliárd forint uniós támogatással ez év végére teljes lesz a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Budapesten - mondta György István főpolgármester-helyettes szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Rendelet-tervezet a veszélyes hulladékokról

2014.01.15.

Lakóházban és üdülőben kizárólag a háztartásban képződött veszélyes hulladékot és csak a közös helyiségekben lehet gyűjteni - egyebek mellett ezt tartalmazza a hulladék törvény végrehajtási rendeletének tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Újabb lépés a mobiltöltők egységesítése felé

2013.12.19.

Újabb lépést tettek az Európai Unió intézményei afelé, hogy rákényszerítsék a mobiltelefongyártókat, hogy egyforma töltőkkel lássák el készülékeiket, miután a szakminisztereket tömörítő tanács és az Európai Parlament (EP) képviselői csütörtökön megállapodtak az ezt is tartalmazó irányelvtervezetről.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Megkezdődött a jövő évi lakossági szelektív hulladékgyűjtési szerződések aláírása

2013.12.17.

Aláírta a jövő évi lakossági szelektív hulladékgyűjtési szerződést az első három közszolgáltatóval az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) kedden Budapesten.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

OHÜ: Magyarországon már visszaesett a műanyagzacskó-használat

2013.11.07.

A környezetvédelmi termékdíjról szóló, 2012-től hatályos törvény alkalmazása már az első évben, szinte minden téren meghozta a kívánt eredményeket, így a többi között nagymértékben csökkent a műanyagzacskók gyártása, forgalmazása is.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Társadalmi vitán az Országos Hulladékgazdálkodási Terv

2013.10.25.

A hulladékról szóló európai uniós irányelv előírja, hogy a tagállamok illetékes hatóságainak hulladékgazdálkodási tervet kell készíteniük az adott ország teljes területéről. Magyarország ennek a feltételnek az Országos Hulladékgazdálkodási Terv elkészítésével tesz eleget.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Folyamatosan bővítik a szelektív hulladékgyűjtési rendszert a fővárosban

2013.10.24.

Folyamatosan bővítik a szelektív hulladékgyűjtési rendszert a fővárosban, 2014 végéig összesen több mint 400 ezer szelektív kuka kerül a lakossághoz - közölte György István főpolgármester-helyettes csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Környezetvédelmi rendszer hulladéklerakók csurgalékvizének kezelésére

2013.09.20.

Több mint 427 millió forintos összköltséget meghaladó beruházással kommunális hulladéklerakók csurgalékvizének helyszíni, vegyszermentes kezelésére alkalmas környezetvédelmi rendszert fejleszt az IC-Produkt Zrt., az MTA Természettudományi Kutatóközpont és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - közölte a konzorciumot vezető IC-Produkt Zrt. az MTI-vel.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Átveszi az Európai Hulladék Katalógust Magyarország

2013.07.12.

A hulladékjegyzék címet viselő vidékfejlesztési miniszteri rendelet tervezete szó szerint átveszi az Európai Hulladék Katalógust (EWC) - a tervezet a kormány honlapján jelent meg.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Megvalósulhat a dunai hajókon keletkező veszélyes hulladékok rendezett leadása

2013.07.03.

Júliusban hat Duna menti országban zajlanak a dunai hajók veszélyes hulladékainak európai színvonalú leadásával kapcsolatos gyakorlati tesztek. Az ehhez szükséges elektronikus matricarendszert magyar szakemberek fejlesztették ki.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

A hulladékgazdálkodást teszi hatékonyabbá az OHÜ új informatikai rendszere

2013.06.24.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) új informatikai rendszert vezet be, amelynek köszönhetően egy megbízható adatbázis áll majd rendelkezésre a hulladékgazdálkodás országos terveinek kidolgozásához, és amely hiteles adatszolgáltatást tesz lehetővé az Európai Unió (EU) felé is.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Tizenhét Körös és Tisza menti település hulladék-lerakójánál állítják helyre a természeti környezetet

2013.05.22.

Tizenhét Körös és Tisza menti település felhagyott szilárdhulladék-lerakójának rekultivációja kezdődött meg Jász-Nagykun-Szolnok megye két kistérségében; a projekt megvalósításának kereken 2,4 milliárd forintos költségét a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és az Európai Unió fedezi, a munka befejezése az év végére várható.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Tilos lesz a fémhulladék-felvásárlás magánszemélyektől Szlovákiában

2013.05.14.

A fémhulladék-gyűjtéssel összefüggő bűncselekmények elszaporodása miatt a magánszemélyektől való felvásárlás betiltását tervezi a szlovák környezetvédelmi minisztérium.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Illés Zoltán: ebben a ciklusban még nem alkalmazzák a betétdíjtörvényt

2013.05.08.

Bár már dolgoznak a csomagolási hulladékokhoz kapcsolódó betétdíjtörvény előkészítésén, ebben a ciklusban még nem vezetik be az új jogszabályt – jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára szerdán Gödöllőn.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

A Föld napja - Az e-hulladékok biztonságos kezelésére bíztatnak a környezetvédők

2013.04.22.

Az e-hulladékok veszélyeire, a hulladék megfelelő és szakszerű kezelésére és lerakásának tilalmaira hívják fel a figyelmet a környezetvédők a Föld napja alkalmából.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Újrahasznosítják a ritkaföldfémeket az elektronikai cikkekből Japánban

2013.04.01.

A háztartási elektronikai cikkekben található ritkaföldfémek újrahasznosítására indított programot a japán kormány hétfőn, miután az elektronikai iparban kulcsfontosságú alapanyagok világszintű kitermelésének mintegy 95 százalékát ellenőrző Kína a közelmúltban megnehezítette az azokhoz való hozzájutást.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Március végén új hulladékgyűjtési rendszer indul Budapesten

2013.03.06.

Március végén elindul Budapesten az úgynevezett házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer, ami idővel a mostani szigeteket váltja fel.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

1500 éves szeméttelepet fedeztek fel

2013.02.14.

Prekolumbiánus szeméttelepet fedeztek fel Egyesült Államokhoz tartozó Virgin-szigeteken egy köztér felújítása közben. A helyszínre hamarosan megérkeznek a régészek, hogy megvizsgálják az 1500 évesre becsült héj- és csontmaradványokat, amelyeket a szigetek egyikén, St. Thomas fővárosában, Charlotte Amalie-ben találtak.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Rezsicsökkentés: A szemétszállítók a szolgáltatás minőségének megtartásában érdekeltek

2013.02.11.

A Köztisztasági Egyesülés abban érdekelt, hogy a bejelentett díjcsökkentés semmilyen módon ne eredményezzen visszalépést a jelenleg nyújtott szolgáltatás műszaki tartalmában - közölte a hulladékkezelést végző szolgáltatókat tömörítő egyesülés az MTI-vel hétfőn.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Újrahasznosítja a cigarettacsikket egy fiatal amerikai vállalkozó

2013.02.01.

A világon elsőként indította el Tom Szaky, a Terracycle cég fiatal vezetője a cigarettacsikkek újrahasznosításának programját, amelyet Kanada, az Egyesült Államok és Spanyolország után többek között Magyarországon is be fognak vezetni.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Anyagilag is megtérülhet a szelektív szemétgyűjtés

2013.01.29.

A kommunálisan gyűjtött szemét díja jelentősen növekedni fog az elkövetkező években, ezért anyagilag is megtérülhet a szelektív gyűjtés azoknak, akik odafigyelnek a hulladék szétválasztására - fogalmazott az Italos Karton Környezetvédelmi Szolgáltató Egyesülés (IKSZ) közleménye a kedden Budapesten megrendezett szelektív hulladékgyűjtési kommunikációs szakmai konferenciáról.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Rekordszámú résztvevő az európai hulladékcsökkentési héten

2013.01.21.

Az európai országokból összesen csaknem 10 800 résztvevő, köztük hét magyarországi csatlakozott tavaly novemberben az európai hulladékcsökkentési héthez, 35 százalékkal többen, mint egy évvel korábban - derül ki a nemzetközi összesítésből.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Megjelentek a hulladéktörvény végrehajtási rendeletei

2013.01.02.

A kormány hét rendeletbe foglalta a január elsején hatályba lépett hulladéktörvény végrehajtási szabályait, a szintén az év első napjától hatályos rendeletek a tavalyi utolsó Magyar Közlönyben jelentek meg.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Teljes üzemre áll a királyszentistváni hulladékkezelő

2012.12.23.

A következő negyedévben teljes üzemre áll a tavaly májusban leégett királyszentistváni hulladékkezelő - mondta az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Projekt elnöke az MTI-nek.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

A fémhulladék-kezelők szigorúbb fellépést szorgalmaznak a fémlopások ellen

2012.11.06.

További szigorításokat, ésszerűsítéseket, valamint következetes hatósági fellépést szorgalmaznak a fémlopások visszaszorítása érdekében a fémhulladék-kezelés területén dolgozó vállalatok - közölte a Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete (HOE), a Fémszövetség valamint a Magyar Fémkereskedők Szakmai Egyesülete (MFSzE) kedden.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Továbbra is gondot okoz az elektronikai hulladék kezelésének kérdése Kínában

2012.11.05.

A világ elektronikai hulladékának fele minden évben Kínában landol, komoly környezeti károkat okozva a kelet-ázsiai országban - írja összeállításában a Cajhszin gazdasági és pénzügyi magazin.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Nápoly után Róma sem tudja hova tenni a szemetet

2012.11.04.

A háztartási hulladék elszállítása okoz gondot Rómában, mivel megtelt az olasz főváros szeméttelepe és az új lerakat helyszínét még ki sem jelölték.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

A Ház előtt az államfői kifogást orvosló hulladéktörvény-javaslat

2012.10.30.

Benyújtotta a parlamentnek kedden Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az új hulladéktörvénnyel kapcsolatos államfői kifogást orvosló, zárószavazás előtti módosító indítványát.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Elfogadták az új hulladéktörvényt

2012.10.09.

Elfogadta hétfőn este az Országgyűlés a hulladékról szóló törvényt 288 igen, 55 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Harmincéves a fővárosi hulladékhasznosító

2012.10.05.

A főpolgármester az egyik legfontosabb háttérintézménynek nevezte a 30 éves Fővárosi Hulladékhasznosítási Művet, amely a Budapesten keletkező települési hulladék ötven százalékát hasznosítja és energiává alakítja.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Elektronikai hulladék fotós szemmel környezetvédelmi fotópályázat indul

2012.09.25.

Az Enviroinvest Környezetvédelmi és Biotechnológiai Zrt. hulladékgazdálkodási üzletága ELEKTRONIKAI HULLADÉK FOTÓS SZEMMEL címmel környezetvédelmi fotópályázatot szervez felső tagozatos általános iskolások részére.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Szelektív hulladékgyűjtésre nevel Bergamo polgármestere

2012.09.20.

Bergamo polgármestere személyesen neveli szelektív hulladékgyűjtésre városa lakóit: egy család otthonába saját maga vitte vissza a nem megfelelően szétválogatott szemetet.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Adománybolt nyílt Újbudán

2012.09.05.

Újbudán is nyílt kedden adománybolt, amely angol mintára, az üzletnek felajánlásként átadott használt tárgyakat alacsony áron értékesíti a vevők körében, több célt is szolgálva: az adományozó nem termel hulladékot és felesleget, a vevő olcsón juthat jó minőségű használati tárgyakhoz, a bevételből pedig karitatív célokat támogatnak.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Uniós jogi eljárás Magyarország ellen a hulladékgazdálkodás ügyében

2012.09.01.

Az Európai Bizottság pénteken megerősítette, hogy jogi eljárást indított Magyarország ellen a hulladékgazdálkodás új rendszerének bevezetése miatt.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Megjelentek a közbeszerzési kiírások a csomagolási hulladékok gyűjtésére

2012.08.24.

Hat közbeszerzési pályázatot írt ki csomagolási hulladékok gyűjtésére, illetve előkezelésére, hasznosítására az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ), a pályázatok keretösszege csaknem nettó 5,6 milliárd forint - tájékoztatta az ügynökség kedden az MTI-t.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Két szakmai szervezet tiltakozik a fémkereskedelem tervezett államosítása miatt

2012.08.22.

Az engedéllyel működő fémkereskedő vállalkozások nem a fémkereskedelem tervezett államosításától, hanem a jogszabályok betartatásától, az illegális telepek felszámolásától és a fémhulladékkal törvénytelenül kereskedőkkel szembeni hatékony eljárástól várják az eredményeket - közölte a Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete és a Fémszövetség kedden az MTI-vel.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Környezetvédelem: az erőforrás-hatékonyságot fokozó, új szabályozás

2012.08.16.

A mai nappal (2012.08.13.) módosultak az elektromos és elektronikus berendezések hulladékainak (az úgynevezett „e-hulladékoknak”) a gyűjtésére és hasznosítására vonatkozó szabályok. Évről évre egyre több ilyen hulladék keletkezik, ami jelentős potenciált hordoz magában a másodlagos nyersanyagok piaci kínálatának növelésére. A módosított irányelv egyértelmű előrelépést jelent környezetvédelmi téren, és erőteljesen javítja az erőforrás-hatékonyságot Európában.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Környezetvédelem: új hulladékgazdálkodási rangsor

2012.08.16.

Új jelentés készült arról, hogyan gazdálkodnak a tagállamok a települési hulladékkal. A jelentés elképesztő különbségeket tárt fel az EU-n belül. A jelentés a 27 tagállamot 18 kritérium alapján rangsorolja, zöld, narancsszínű és piros zászlókkal jelölve a következő területeket: az összes újrafeldolgozott hulladék mennyisége, a hulladék ártalmatlanításának ára és az európai uniós jogszabályok megsértése.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Megjelentek a közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére

2012.08.09.

Négy közbeszerzési pályázatot hirdetett meg a napokban az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) elektromos és elektronikai eszközök, berendezések hulladékainak gyűjtésére, szállítására és előkezelésére, a pályázatok keretösszege csaknem nettó 1,3 milliárd forint - tájékoztatott az ügynökség.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Hűtőszekrény bontó üzem létesül Devecserben

2012.07.19.

Hűtőszekrény bontásával és újrahasznosításával foglalkozó üzem létesül közel 3 milliárd forintos beruházással Devecserben - közölte Toldi Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-vel.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Illés: hatályba lép 2013-ban a hulladékgazdálkodási törvény

2012.06.13.

Ősszel kerül a parlament elé az előkészítés alatt álló hulladékgazdálkodási törvény, amely jövőre hatályba lép, s így 2013-tól a jelenleginél 25 milliárd forinttal több, összesen 85 milliárd forint folyhat be környezetvédelmi termékdíjként az államkasszába - mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára szerdán egy gödöllői szakmai konferencián tartott sajtótájékoztatón.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Drasztikusan emelkedik a hulladékszállítás díja Veszprém megyében

2012.06.12.

A magánházaknál 40, a társasházaknál 60-70 százalékkal emelkedik a hulladékszállítás díja Veszprémben, s hasonló mértékű növekedés várható július elsejétől a megye 158 településén is.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Világszerte egyre súlyosabb problémát jelent a városi szilárdhulladék mértékének növekedése

2012.06.09.

Az egyre súlyosabb problémát jelentő városi szilárdhulladék mennyiségének csökkentésére, újrahasznosítására vagy energianyerést biztosító feldolgozására buzdítja világszerte a városi hatóságokat a Világbank új jelentése.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Hulladékgazdálkodási rendszer épül Mosonmagyaróvár térségében

2012.06.07.

Mintegy 3,7 milliárd forintból épül ki Mosonmagyaróvár és térsége szilárdhulladék-gazdálkodási rendszere - hangzott el a csütörtöki projektindító rendezvényen.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Minősítő címkével látják el a gumiabroncsokat

2012.06.06.

A minősítő címkékkel ellátott gumiabroncsok júliustól már megjelenhetnek a gumikereskedőknél, novembertől pedig már csak olyan terméket lehet forgalmazni, amelyen megtalálható a három betűből álló jelölés - mondta Urbán Péter, a Magyar Gumiabroncs Szövetség (MGSZ) soros elnöke szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Illés Zoltán: sikeres volt a második TeSzedd! szemétgyűjtési akció

2012.06.02.

A rendelkezésre álló - szombat késő délutáni - részadatok alapján sikeresnek minősítette a második "TeSzedd" országos önkéntes szemétszedési akciót Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyi államtitkára.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Szabó Máté: Magyarországon többségben vannak a válság vesztesei

2012.06.01.

Az ombudsman szerint Magyarországon többségben vannak a válság vesztesei. Szabó Máté erről egy pénteki budapesti sajtótájékoztatón beszélt.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

PRONAS: Teljesen előről kellene kezdeni a heiligenkreuzi hulladékégető engedélyezési eljárását

2012.05.25.

Nem a másodfokú döntéstől, hanem teljesen újra kellene kezdeni az engedélyezési eljárást, amennyiben a beruházó ragaszkodna eredeti szándékához és mégis meg akarná építeni Heligenkeuzban a tervezett hulladékégetőt - hangoztatta pénteken az ausztriai Eltendorfban tartott sajtótájékoztatón Woki Zoltán, a PRONAS elnökségi tagja.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

TeSzedd! Már több mint 70 ezer jelentkező

2012.05.24.

Országszerte eddig összesen több mint 70 ezren - civil szervezetek, közösségek, magánszemélyek - csatlakoztak a TeSzedd! - Összefogás a Tiszta Magyarországért elnevezésű, június 2-ai országos környezetvédelmi akcióhoz - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium kommunikációs főtanácsadója csütörtökön az MTI-t.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

ÁSZ: nem volt megfelelő az országhatárt átlépő hulladékszállítmányok ellenőrzése

2012.05.22.

Nem volt megfelelő az országhatárt átlépő hulladékszállítmányok ellenőrzése, emiatt illegális szállítmányok is érkezhettek Magyarországra az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által vizsgált időszakban, 2008-2010 között - mondta Domokos László, az ÁSZ elnöke a szervezet keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Elkészült az új hulladékról szóló törvénytervezet végrehajtási rendeleteinek nagy része

2012.05.18.

Elkészült az új hulladékról szóló törvénytervezet végrehajtási rendeleteinek nagy része – jelentette be az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) ügyvezetője a témában rendezett szakmai konferencia zárásakor. Vámosi Oszkár elmondta: a 36 jogszabály mintegy kétharmada végleges, úgynevezett normaszöveg állapotban van, a fennmaradó rendeleteket a következő hetekben fejezik be a szakemberek.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Új pályán a hulladékgazdálkodás: készülnek a végrehajtási rendeletek

2012.05.16.

Megkezdődött a végrehajtási rendeletek kidolgozása a hulladékról szóló törvényjavaslathoz. A Vidékfejlesztési Minisztérium az érintett háttérintézményeivel együtt nagy erőkkel dolgozik azon, hogy a 33 jogszabály mielőbb elkészüljön. A hulladékról szóló lehet az első olyan törvény, amely a hozzá tartozó végrehajtási rendeletekkel együtt lép hatályba, várhatóan 2013. január 1-jén.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Ötmilliárd forintból kármentesítik a peremartoni hulladéklerakót

2012.05.16.

Több mint ötmilliárd forintot költ az állam az egykori Peremartoni Vegyipari Vállalat hulladéklerakójának kármentesítésére - mondta Tóth Sándor, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vízügyi igazgató-helyettese szerdán az MTI-nek.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Befejeződött a Közép-Duna vidéki szilárdhulladék-lerakók rekultivációjának első üteme

2012.05.11.

Befejeződött a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás szilárd hulladék lerakókat érintő rekultivációs programjának első üteme: a mintegy hétmilliárd forint uniós és hazai forrás révén hat megye 83 lerakóját számolták fel - hangzott el a pénteki projektzáró rendezvényen Polgárdiban.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Mintegy négyezer önkéntest várnak a szabolcsi Te szedd akcióra

2012.05.11.

Több mint négyezer önkéntes hulladékgyűjtőt várnak a szervezők június 2-án a Te szedd! - 2012 Összefogás a tiszta Magyarországért elnevezésű akció Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei napjára - mondta a térségi programot koordináló Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője a természetvédelmi kampány nyitó sajtótájékoztatóján pénteken Nyíregyházán.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Széll Kálmán Terv 2.0: A hulladékkezelőknek is 30 százalékos adót kell fizetniük

2012.05.10.

A 30 százalékos társasági adót a villamos energiáról szóló, továbbá a földgázellátásról szóló jogszabályban meghatározott egyetemes szolgáltatók, elosztói engedélyesek, a víz-, és csatornaszolgáltatók, illetve a települési hulladékkezelési közszolgáltatóknak kell megfizetniük - válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI kérdésére csütörtökön.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Első termékdíj bevételek

2012.05.08.

Az egész évre várt 60 milliárdból 17 milliárd forint bevétel jutott a termékdíjakból az államkasszába az első negyedévben.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Program indul csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére

2012.05.07.

Magyarországon elsőként indít programot csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

A civil szervezetek is csatlakoznak a TeSzedd!-hez

2012.05.04.

Szükség van az olyan környezetvédelmi kezdeményezésekre, mint a TeSzedd! hiszen ezeknek az alkalmaknak rendkívül nagy az erejük – jelentette ki Illés Zoltán civil szervezetek képviselőinek. A környezetügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: az emberekben megvan a szándék arra, hogy tegyenek a környezetükért, a természet védelméért.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Befejeződött az elhasználódott fénycsövek gyűjtésére és hasznosítására indított magyar-román projekt

2012.05.02.

Befejeződött az elhasználódott fénycsövek gyűjtésére és feldolgozására indított, csaknem félmilliárd forint értékű közös magyar-román határon átnyúló program; a projekt záróeseményét szerdán tartották Nyíregyházán.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Az új termékdíjas szabályozás növeli a költségeket és az adminisztrációt az ÖKO-Pannon szerint

2012.04.29.

Az adminisztrációt és a költségeket is jelentősen növeli az új termékdíjas szabályozás a szelektív hulladékgyűjtést és hasznosítást koordináló ÖKO-Pannon Kft. szerint. Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbinál lényegesen kevesebb vállalkozást érint a bevallási, illetve a termékdíj-fizetési kötelezettség.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Elkészült a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program

2012.04.29.

Négy somogyi település hulladékának elhelyezését oldja meg a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program, amely az Európai Unió 100 százalékos támogatásával mintegy 260 millió forintból valósult meg.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Mitől zöld és mennyire egy számítógép?

2012.04.28.

Összességében elmondhatjuk, hogy a fogyasztóknak jelenleg nincs lehetőségük olyan kütyüt vásárolni, amelynek teljes munkafolyamata - a nyersanyag bányászástól kezdve az összeszerelésig - ember- és környezetbarát lenne, mivel ilyen szinten lehetetlen visszakövetni a gyártás folyamatát.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Uniós bíróság elé viszi az Európai Bizottság Magyarországot és más tagállamokat a hulladékirányelv miatt

2012.04.26.

Az Európai Bizottság pénzügyi szankció kiszabását kéri az Európai Unió Bíróságától Magyarországra, Bulgáriára, Lengyelországra és Szlovákiára, mivel a 2010. decemberi határidőre nem ültették át nemzeti jogukba a hulladékokról szóló uniós keretirányelvet.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Hulladéklerakó és kezelő központ építése kezdődött Pakson

2012.04.26.

Többéves előkészítés után elkezdődött a Paks térségi hulladékgazdálkodási rendszer beruházási szakasza. A közel kétmilliárd forint értékű projekt hét település hulladékelhelyezési feladatait oldja meg. Az alapkövet csütörtökön a paksi hulladéktelepen rakták le.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Pécsi közgyűlés: Tíz százalékkal nő a hulladékszállítás díja Pécsen

2012.04.19.

Tíz százalékkal emelkedik a lakossági hulladékszállítás díja május elejével a baranyai megyeszékhelyen – erről csütörtöki ülésén döntött a pécsi közgyűlés.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Családi programok a Föld Napján

2012.04.18.

Nemzeti, önkormányzati szintű és egyéni cselekvésre egyaránt szükség van a keletkező hulladék csökkentése és az újrahasznosítás növelése érdekében – jelentette ki Illés Zoltán a Kossuth Rádió reggeli műsorában. A környezetügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy az idei Föld Napja kiemelt témája a hulladékgazdálkodás lesz.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Hulladékmágia: kreatív gyermek-pályázatokat hirdet az FKF Zrt.

2012.04.18.

Idén is meghirdeti gyermek- és ifjúsági pályázatait a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., a gyermekrajz és a tavalyi szépírói pályázat mellett egy új, dizájnpályázattal is kiegészül a felhívás.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Új szabály az újrahasznosítható csomagolószerekre

2012.04.16.

A jövőben az újrahasznosítható csomagolószereket cégenként és fajtánként is nyilvántartja az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség, a nyilvántartásba vételért 80 ezer forint igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni, csomagolószerenként - az erről szóló rendelettervezetek a kormány honlapján jelentek meg.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Eltűnnek a régi szemétlerakó helyek Szolnokon és a környező településeken

2012.04.15.

Az idei év végére felszámolják Szolnok valamint három környékbeli település - Abony, Rákóczifalva és Szajol - már használaton kívüli szeméttelepeit; az élő környezet védelmét szolgáló munka a kétpói regionális hulladék lerakó építésére hivatott projekt részeként valósul meg.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Az FKF Zrt. nyitott a szelektív hulladékgyűjtési rendszer ügyében

2012.04.12.

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. vizsgálja, milyen feladatokat tud átvenni abban a két kerületben, ahol eddig a Recycle Hungary Kft. végezte a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Elindult az OHÜ honlapja

2012.04.11.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) honlapja már elérhető.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Szeméthegyek borítják a szicíliai Palermo utcáit

2012.04.10.

A húsvéti ünnepekre sem sikerült megtisztítani a szicíliai Palermo városát a három hete el nem szállított szeméttől, mely környezeti katasztrófahelyzetet teremtett.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Megjelent az első két kiírás a termékdíj-köteles hulladékok gyűjtésére

2012.04.05.

Megkezdte a termékdíj-köteles anyagokból keletkezett hulladékok gyűjtéséről és hasznosításáról szóló közbeszerzési eljárások meghirdetését az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ). A hulladék akkumulátorok kezelésére a múlt hét óta, a gumiabroncsok gyűjtésére, hasznosítására pedig csütörtöktől pályázhatnak a cégek - jelentette be Vámosi Oszkár, az OHÜ ügyvezetője csütörtökön Budapesten.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

A hulladékgazdálkodás átalakításáról tájékoztatta a nagykövetségeket Illés Zoltán

2012.04.03.

A termékdíj-rendszerről, a hazai hulladékgazdálkodásról, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség működéséről, a várható változásokról és az új törvényi szabályozásról tájékoztatta a nagykövetségek képviselőit Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára. A rendezvényen összesen 22 ország képviseltette magát.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Kompenzációt fizetnek az önkormányzatok a közszolgáltatóknak, ha a tavalyinál kevesebb a szemétszállítási díj

2012.04.02.

Az önkormányzatoknak csak abban az esetben kell díjkompenzációt fizetniük a közszolgáltatóknak, ha a tavalyinál kevesebb szemétszállítási díjat kérnek a lakosságtól - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium hétfőn.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

A jövő organikus szemeteszsákjait tesztelték Berlinben

2012.03.29.

A háztartásokban keletkező szerves hulladékok környezettudatos gyűjtését és kezelését tesztelte nagyvárosi körülmények között a berlini köztisztasági vállalat (BSR) és a német vegyipari óriás, a BASF egy három hónapig tartó program keretében Berlin két kerületében.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Az EU-ban fél tonna volt az egy főre jutó kommunális hulladék 2010-ben

2012.03.27.

Személyenként 502 kilogramm kommunális hulladék képződött 2010-ben az Európai Unióban, és ebből egy főre számítva 486 kilogrammot sikerült a hulladékgazdálkodás keretében valamilyen módon kezelni. Magyarországon az uniós átlagnál kevesebb, személyenként 413 kiló hulladék termelődött - tűnik ki az Eurostat által kiadott elemzésből.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

MGYOSZ szerint a környezetvédelmi termékdíj túlzott adminisztratív terhet ró a cégekre

2012.03.20.

A tavaly bevezetett környezetvédelmi termékdíj jelenlegi formájában túlzott adminisztratív terhet ró a vállalatokra a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) szerint.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Sikeres ingyenes lakossági elektromos és elektronikai-hulladék gyűjtés

2012.03.20.

Ingyenes lakossági elektromos és elektronikai-hulladék gyűjtési akciónk nagy sikerrel zárult Szombathelyen. Az Enviroinvest Zrt. rendszeresen szervez lakossági elektromos és elektronikai-hulladék gyűjtési napokat.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Helyi hulladéklerakóról rendeznek népszavazást Páriban

2012.03.19.

Két helyi hulladéklerakó létesítéséről tartanak népszavazást vasárnap Páriban - közölte a Tolna megyei település körjegyzője hétfőn az MTI-vel.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Kommunális szemétből arany

2012.03.16.

A Feltalálók Világszervezete tavaly Nürnbergben a világ egyik legjelentősebb innovációs kiállítása keretében megrendezte a "zöld találmányok" nemzetközi versenyét. A fődíjat, a Green Oscart két magyar feltaláló, Raisz Iván és Barta István érdemelte ki. Elismerésüket a Magyar Feltalálók Egyesületének februári közgyűlésén vehették át.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Maximálnák a szemétszállítás egyszeri ürítési díját

2012.03.14.

Egy képviselői indítvány 650 forintban maximálná a szemétszállítás 120 literes tárolóedényre számított egyszeri ürítési díját 2012-ben. Amennyiben a parlament rábólint a javaslatra, a maximált közszolgáltatási díjra vonatkozó rendelkezést április 15-től kell alkalmazniuk a településeknek.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Hulladékpapírból környezetkímélő virágtartó

2012.03.07.

Hulladékpapírból környezetkímélő virágtartó edényt gyárt egy győri családi vállalkozás Bőnyben. Azért fogtak a kezdeményezéshez, mert úgy gondolják, hogy a biotermék helyettesíthetné a műanyag "cserepeket", amelyeket Magyarországon milliószámra dobnak a szemétbe, jelentősen terhelve a környezetet - mondta Sragner László cégtulajdonos az MTI-nek.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Kampány a lakossági élelmiszer-hulladék csökkentésére

2012.03.01.

Három hónapos kampányt indít márciusban a Magyar Élelmiszerbank Egyesület a lakossági élelmiszer-hulladék csökkentése érdekében - közölte Cseh Balázs, az egyesület elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Világújdonságot mutattak be Balatonfűzfőn

2012.02.23.

A gumihulladék újrahasznosításának a világon egyedülálló, magyar kutatók által kifejlesztett új technológiáját mutatták be a fejlesztők Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek és Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárnak Balatonfűzfőn csütörtökön.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Felújítják a Hundertwasser-szemétégetőt Bécsben

2012.02.18.

Belülről teljesen megújul, kívülről azonban változatlan marad a spittelaui szemétégető, amelyet a híres osztrák művész, Friedensreich Hundertwasser dizájnolt át turistaattrakcióvá.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Sikeres pályázat

2012.02.17.

Eszközbeszerzési támogatást nyert az Enviroinvest Zrt.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Illés Zoltán: egységes díjszabás a hulladékdíjakban

2012.02.14.

Egységes árszabást ígér a lakossági hulladék után fizetendő közszolgáltatási díjakban a környezetügyért felelős államtitkár. Illés Zoltán a hulladékról szóló új törvény javaslatának keddi parlamenti vitájában emlékeztetett: a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás 2013-től állami kézbe kerül.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Veszélyes szeméttelepeket semmisítenek meg Közép-Békésben 1,38 milliárd forintból

2012.02.09.

Régen bezárt szeméttelepek rekultivációjára nyert 1,38 milliárd forint uniós támogatást a Körös-völgyi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás - közölte a társulás elnöke, Dankó Béla az MTI-vel.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Olcsóbb lesz a válogatott szemét

2012.01.25.

Sokat megtakaríthat a szemétdíjon a jövőben az, aki veszi a fáradságot és szétválogatja a hulladékot. A hulladékgyűjtő szigeteket nem számolják fel teljesen, de terjed a háznál történő, zsákos gyűjtés is. A környezetvédők szerint az lenne az igazi, ha a hulladékos rendszer most zajló központosítása a szeméttermelés megelőzését is támogatná.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Ösztönözni fogják a szelektív gyűjtést

2012.01.18.

Az idén mintegy 15 milliárd forint áll rendelkezésre a lakossági szelektív hulladék gyűjtésére és újrahasznosítására, ez mintegy 80 ezer tonna hulladék begyűjtésére elegendő, a jövőben ezt a mennyiséget növelni kívánják – közölte Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár szerdán Budapesten a témáról tartott sajtótájékoztatón.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Dél-balatoni hulladék csata

2012.01.14.

A Dél-Balaton és Sió-völgye Hulladékgazdálkodási Projekt révén létrejött vagyon kezelésére Siófok gesztorságával 34 önkormányzat társulást hozott létre, miközben Tab vezetésével napirendre került egy "ellentársulás" megalapításának terve. Siófok önkormányzata szerint a projektből kizárt Tab véleményét osztó települések kockáztatják a projekt elszámolását, veszélyeztetve saját anyagi helyzetüket.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Milliárdok jöhetnének a hulladékgazdálkodásból

2012.01.13.

Az Európai Bizottság Brüsszelben ma közzétett tanulmánya szerint a hulladékokkal kapcsolatos uniós jogszabályok teljes körű betartása évi 72 milliárd euró megtakarítást eredményezne.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Összefognak a műanyaghulladék-hasznosító cégek

2012.01.11.

Közös klasztert hozott létre Coreplast Műanyag Újrafeldolgozó Klaszter néven 12 magyarországi, műanyaghulladékok kezelésével foglalkozó vállalkozás.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Új törvény a környezetbarát hulladékgazdálkodásért

2012.01.10.

Várhatóan a tavaszi ülésszak első törvényei között kezdi tárgyalni a parlament a hulladékról szóló törvényjavaslatot, amelyet a vidékfejlesztési miniszter benyújtott az Országgyűlésnek. Az új törvény egységes, hatékony és környezetbarát hulladékgazdálkodás feltételeit teremti meg, és szemléletváltásra ösztönöz. A törvényjavaslat tisztázza a hulladék fogalmát, részletezi hogyan kell bánni a hulladékkal.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Törvényjavaslat a hulladékokról

2012.01.05.

Törvényjavaslatot nyújtott be a kormány, amelynek célja többek között a hulladékképződés, illetve a képződő hulladék káros hatásainak megelőzése, mennyiségének és veszélyességének csökkentése, a környezet és az emberi egészség védelme.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Jövőre csak állami vagy önkormányzati cég végezhet hulladékgazdálkodást

2012.01.03.

A lakossági hulladék átvételét, elszállítását és kezelését (hulladékgazdálkodási közszolgáltatást) 2013. január 1-től csak többségi állami, illetve önkormányzati tulajdonban lévő cég végezhet - egyebek mellett ezt tartalmazza a vidékfejlesztési miniszter által még december végén a parlament elé terjesztett hulladék törvényjavaslat.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség 16,5 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre

2011.12.18.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség új szervezetként jövőre 16,5 milliárd forintból gazdálkodhat - mondta Vámosi Oszkár ügyvezető csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

Hulladékgazdálkodási törvény tervezet

2011.11.01.

Megérkezett a régóta várt Hulladékgazdálkodási törvény tervezete

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »

ENVIROINVEST Zrt. honlapfrissítés

2011.10.18.

Elkészült az ENVIROINVEST Zrt. új honlapja részletesebb tájékoztatással, elektronikai hulladékkezelő és fémkereskedelmi tevékenységünk teljes, átfogó bemutatásával, valamint partnereink számára egyszerűbb formanyomtatványok biztosításával a megrendelések, ajánlatkérések küldésekor.

tovább a hulladékgazdálkodási hírre »