Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

A fémhulladék-kezelők szigorúbb fellépést szorgalmaznak a fémlopások ellen

2012.11.06.További szigorításokat, ésszerűsítéseket, valamint következetes hatósági fellépést szorgalmaznak a fémlopások visszaszorítása érdekében a fémhulladék-kezelés területén dolgozó vállalatok - közölte a Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete (HOE), a Fémszövetség valamint a Magyar Fémkereskedők Szakmai Egyesülete (MFSzE) kedden.

Közös közleményükben kiemelik, hogy a fémhulladék-kezelés területén dolgozó vállalatok maguk szenvedik el a legnagyobb károkat a visszaélések következtében. Ugyanakkor a szakma képviselői óva intenek a fémhulladék-kezelés államosításától, koncesszióba adásától, mert szerintük az a jogkövető kis- és középvállalkozások egész sorát tenné tönkre, miközben a bűncselekmények számának alakulására nem lenne érdemi hatással.

A magánszemélyek által birtokolható fémhulladékok körének és mennyiségének korlátozása, a fémkereskedőkre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség kiterjesztése, valamint a fémekkel kapcsolatos visszaélések nyomozati jogkörének a  Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak történő átadása segíthet leghatékonyabban visszaszorítani a fémlopásokat - áll a Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete (HOE), a Fémszövetség és a Magyar Fémkereskedők Szakmai Egyesülete (MFSzE) közös közleményében.

A fémkereskedelmi engedéllyel rendelkező magyarországi fémhulladék-kezelő vállalkozásokat tömörítő három szakmai szervezet közölte: telephelyeiken rendszeresek a betörések, szállítmányaik közúton és vasúton is rendszeres és kedvelt célpontjai a lopásoknak. Az eltulajdonított fémek jelentős része a nyitott határokon keresztül távozik az országból, a regisztrált fémkereskedők telephelyeit nem érintve.

Jelenleg 619, fémkereskedelmi engedéllyel rendelkező vállalkozás működik Magyarországon, amelyek összesen 716 telephelyet működtetnek országszerte. Az érintett vállalkozások együttesen mintegy 10,5 ezer főt foglalkoztatnak. Így az ágazatban dolgozó cégek évente - egyebek mellett - mintegy 1,2 millió tonna vas, 150 ezer tonna színesfém, valamint 22 ezer tonna akkumulátor-hulladékot gyűjtenek be és készítenek elő a hasznosításra - tájékoztattak a szakmai szervezetek.

forrás: MTI

« vissza a hulladékgazdálkodási hírekre