Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

A Ház előtt az államfői kifogást orvosló hulladéktörvény-javaslat

2012.10.30.Benyújtotta a parlamentnek kedden Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az új hulladéktörvénnyel kapcsolatos államfői kifogást orvosló, zárószavazás előtti módosító indítványát.

Áder János köztársasági elnök múlt szerdai levelében közölte Kövér László házelnökkel, hogy nem ért egyet két, az elmúlt hetekben elfogadott jogszabállyal - köztük a hulladéktörvénnyel -, ezért megfontolásra visszaküldte őket az Országgyűlésnek.

A hulladékgazdálkodásról szóló jogszabállyal kapcsolatban az államfő kifogásolta, hogy nem biztosít megfelelő jogorvoslati lehetőséget. A törvény értelmében ugyanis az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) minősített gazdálkodó szervezetként ismeri el azokat, amelyek egy később megalkotandó kormányrendeletben meghatározott feltételeket teljesítik. Csakhogy az államfői kifogás alapján az OHÜ feladatait nonprofit gazdasági társaságként látja el, eljárása részletesen nem szabályozott, továbbá a döntéseihez nem kapcsolódik jogorvoslati lehetőség - márpedig az alaptörvény szerint a hatósági és más közigazgatási döntések ellen jogorvoslattal lehet élni. Áder János azt is megállapította, hogy a törvény egy időközben hatályon kívül helyezett európai bizottsági határozatra hivatkozik.

A törvényt korrigáló, zárószavazás előtti módosító javaslatát kedden terjesztette a Ház elé Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Ezzel egyrészt a helyes európai uniós jogszabályi hivatkozást jelöli meg a törvény szövegében, másrészt biztosítja az OHÜ említett döntései elleni - az államfő által hiányolt - jogorvoslati lehetőséget.

forrás: MTI

« vissza a hulladékgazdálkodási hírekre