Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Két szakmai szervezet tiltakozik a fémkereskedelem tervezett államosítása miatt

2012.08.22.Az engedéllyel működő fémkereskedő vállalkozások nem a fémkereskedelem tervezett államosításától, hanem a jogszabályok betartatásától, az illegális telepek felszámolásától és a fémhulladékkal törvénytelenül kereskedőkkel szembeni hatékony eljárástól várják az eredményeket - közölte a Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete és a Fémszövetség kedden az MTI-vel.

Az érveik között szerepel az a tény, hogy amikor 30 éve állami monopólium volt a fémkereskedelem, akkor is lopták a fémet, és illegális értékesítés is létezett.

A két szakmai szervezet az államosítás helyett a rendőrség nyomozati jogkörét a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) javasolja átadni az illegális fémkereskedelem ügyében. A NAV-nál ugyanis rendelkezésre áll az eredményes nyomozáshoz szükséges valamennyi adat a fémkereskedők számítógépes kötelező napi jelentéseiből.

A szakmai szervezetek a magyar fémtörvényt nevezik a világon a legszigorúbbnak, amely azonban nem tudta felszámolni az illegális kereskedelmet.

Az eddigi intézkedések a jogkövető fémkereskedelmi vállalatok dolgozóit, vezetőit, tulajdonosait, üzleti, banki, befektetői partnereit bizonytalanítják el, és okoznak súlyos károkat nekik - fejeződik be a Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete és a Fémszövetség közleménye.

forrás: MTI

« vissza a hulladékgazdálkodási hírekre