Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Első termékdíj bevételek

2012.05.08.Az egész évre várt 60 milliárdból 17 milliárd forint bevétel jutott a termékdíjakból az államkasszába az első negyedévben.

Mintegy 17 milliárd forint bevétel jutott a termékdíjakból az államkasszába az első negyedévben. Az állami tulajdonú hulladékgazdálkodási ügynökség három év múlva minden településen biztosítani akarja a lakossági szelektív gyűjtést - írja a Világgazdaság. Január óta összesen mintegy kilencmillió, a korábbiakhoz képest félmillióval több ember számára szervezték meg a közszolgáltatók bevonásával a lakossági szelektív hulladékgyűjtést - mondta a lapnak az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) ügyvezetője.

Vámosi Oszkár közölte: a szervezet 2015 előtt szeretné elérni, hogy az egész országban igénybe lehessen venni ezt a szolgáltatást. Jelenleg 700 kislélekszámú településen nincs megoldva a lakossági szelektív hulladékgyűjtés.

A termékdíjból idén várhatóan 60 milliárd forint lesz az összbevétel, amit az adóhatóság számlájára kell befizetni. Az éves összegből 15,18 milliárd forint jut a termékdíjas termékekből keletkező hulladékok gyűjtésének, hasznosításának finanszírozására. Ebből a keretből mintegy 2,5 milliárd forint a lakossági szelektív hulladékgyűjtést végző közszolgáltatók tevékenységének részfinanszírozását szolgálja.

Az első negyedévben az előzetes adatok szerint időarányosan teljesült a lakossági szelektív hulladékgyűjtés és -hasznosítás. Az idei eredményekhez tartozik, hogy a használt akkumulátorok és gumiabroncsok gyűjtésére, hasznosítására megjelentek a közbeszerzési kiírások, amelyeken jelentős számú vállalkozás indulhat. A közeljövőben megjelenő közbeszerzési kiírásokban a legnagyobb mennyiséget adó csomagolási hulladékok, valamint a kiselejtezett elektromos és elektronikai berendezések gyűjtésére és hasznosítására lehet majd pályázni.

forrás: MTI

« vissza a hulladékgazdálkodási hírekre