Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Befejeződött az elhasználódott fénycsövek gyűjtésére és hasznosítására indított magyar-román projekt

2012.05.02.Befejeződött az elhasználódott fénycsövek gyűjtésére és feldolgozására indított, csaknem félmilliárd forint értékű közös magyar-román határon átnyúló program; a projekt záróeseményét szerdán tartották Nyíregyházán.

A program egyik fő célkitűzése a környezettudatos szemléletformálás volt annak érdekében, hogy az elhasznált elektronikai hulladékot - ezen belül a neoncsöveket és az izzókat - ne a kommunálisan gyűjtött szemétbe dobják ki a felhasználók - mondta Simon Zsolt, a programban magyar részről érdekelt Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. felelős menedzsere.

Az 1,6 millió eurós projektben résztvevő négy magyarországi és négy romániai megyében mintegy 300 hulladékgyűjtő pontot létesítettek, amelyeken 500 gyűjtőedény segíti a fényforrások szelektív gyűjtését. A programnak köszönhetően megépült a Békés megyei Mezőkovácsházán egy feldolgozó üzem, amely évente mintegy 600 tonna fénycső megsemmisítésére, illetve újrahasznosítására képes.

Simon Zsolt közlése szerint az elektronikai hulladékok mintegy 80-85 százaléka hasznosítható újra, ezt kézi bontással és professzionális gépekkel végzik az uniós előírásoknak megfelelően működő feldolgozó üzemekben. Magyarországon éves szinten nagyjából 120-130 ezer tonna háztartási elektronikai hulladék keletkezik: lakosonként négy kilogramm, összesen 40 ezer tonna begyűjtését és feldolgozását teszi lehetővé az uniós finanszírozási rendszer. Az országban piacvezető Electro-Coord évente átlagosan 30 ezer tonna elektronikai hulladékot gyűjtet be és dolgoztat fel, a cég 2005 óta 5.500 szelektív gyűjtőpontot alakított ki.

Az ilyen hulladékok, - folytatta Simon Zsolt - károsanyag-tartalmuk miatt fokozott veszélyt jelentenek a környezetre; a többek között higanyt, brómot és kadmiumot tartalmazó alkatrészek a talajvízbe, majd onnan az emberi szervezetbe kerülésük esetén fokozott rákkeltő hatást fejthetnek ki.

Nyíregyházán évente nagyjából 18 ezer tonna szilárd hulladékot gyűjtenek be, ebből mintegy 4-5 ezer tonna szelektív gyűjtésből származik - ismertette Kósa Tímea alpolgármester. A tervek szerint a szabolcsi megyeszékhelyen hamarosan új hulladékudvart adnak át, május közepén pedig veszélyes hulladékgyűjtési akciót is szervez a Térségi Hulladék-gazdálkodási Kft.

forrás: MTI

« vissza a hulladékgazdálkodási hírekre