Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Elkészült a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program

2012.04.29.Négy somogyi település hulladékának elhelyezését oldja meg a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program, amely az Európai Unió 100 százalékos támogatásával mintegy 260 millió forintból valósult meg.

A most lezárult programban Nagyatád és a kistérséghez tartozó három település - Görgeteg, Lábod és Somogyszob - vett részt. A nagyatádira 115 millió, az három másik település hulladéklerakóinak rekultivációjára összesen 150 millió forintot költöttek. A négy településén 10.278 lakást kapcsoltak be a hulladékgyűjtésbe, ami 95,7 százalékos eredményt jelent.

A program zárásaként a napokban átadott - a nagyatádi önkormányzat tulajdonában lévő - 6,5 hektárnyi területű lerakó évente közel 25 ezer köbméter hulladékot fogad be. Üzemeltetője a Saubermacher Pannonia Kft. A rekultiváció során telephelyen kiszolgáló épületet, munkagép tárolót, szociális-és technológiai vízigényt biztosító mélyfúrású kutat, valamint 6 talajvíz figyelő kutat és 4 gázkutat építettek.

A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program Rekultivációja három dél-dunántúli megyében - Baranya, Somogy, Tolna - összesen 89 települést érint. A harmadik negyedévben befejeződő, mintegy 160 ezer embert érintő munkálatok csaknem 5 milliárd forintba kerülnek. A program megvalósításához az Európai Unió 100 százalékos támogatást nyújtott.

A rekultivált és a felszámolt hulladéklerakók mindegyikében megszűnik a környezet közvetlen szennyeződése, így a talaj és a vízbázisok szennyeződése is. Az egyes lerakókat vagy szigetelik, vagy felszámolják, a rekultiváció befejezéseként humuszréteggel és növénytelepítéssel, elsősorban füvesítéssel zárják le, így ismét a környezetbe illeszkedő, zöld felületet kapnak vissza a települések.

forrás: MTI

« vissza a hulladékgazdálkodási hírekre