Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Törvényjavaslat a hulladékokról

2012.01.05.Törvényjavaslatot nyújtott be a kormány, amelynek célja többek között a hulladékképződés, illetve a képződő hulladék káros hatásainak megelőzése, mennyiségének és veszélyességének csökkentése, a környezet és az emberi egészség védelme.

Az Országgyűlés honlapján megjelent törvényjavaslat indoklása megállapítja, hogy elkerülhetetlen jogi, politikai és gazdasági feladattá vált a hulladékgazdálkodással kapcsolatos szabályozás rendszerének felülvizsgálata, és egy átlátható, hosszútávon kiszámítható rendszer megteremtésének érdekében álló új hulladéktörvény megalkotása.
A törvényjavaslat szerint az elsődleges cél mindig a hulladék képződésének megelőzése, ha ez nem valósítható meg, akkor a lehető legtöbb hulladék esetében kell alkalmazni az újrahasznosítás és az újrafeldolgozás lehetővé tételét annak érdekében, hogy a hulladékrakókba kevesebb hulladék kerüljön.
Környezetvédelmi szempontból a hulladéklerakón való elhelyezés a legrosszabb alternatíva, mivel ez hosszútávon környezetvédelmi problémát jelent, miközben az erőforrások elvesztéséhez vezet. Fontos új elemként jelenik meg a hulladékgazdálkodási politikában, illetve az új hulladéktörvényben az életciklus-szemlélet bevezetése. A környezetvédelmi politikának biztosítania kell, hogy a negatív környezeti hatások az erőforrások teljes életciklusa alatt a lehető legkisebbek legyenek. Az életciklus-szemlélet alkalmazásával könnyebben meghatározhatók a prioritások, és a politikát úgy lehet hatékonyabban irányítani, hogy a ráfordításhoz képest a lehető legjobb környezetvédelmi eredmény születhessen - áll a javaslat indoklásában.
forrás: greenfo/MTI

« vissza a hulladékgazdálkodási hírekre