Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Az új termékdíjas szabályozás növeli a költségeket és az adminisztrációt az ÖKO-Pannon szerint

2012.04.29.Az adminisztrációt és a költségeket is jelentősen növeli az új termékdíjas szabályozás a szelektív hulladékgyűjtést és hasznosítást koordináló ÖKO-Pannon Kft. szerint. Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbinál lényegesen kevesebb vállalkozást érint a bevallási, illetve a termékdíj-fizetési kötelezettség.

Az ÖKO-Pannon tájékoztatása szerint 35, elsősorban az élelmiszeriparban, a vegyiparban és a bútoriparban tevékenykedő cég bevonásával készült a felmérés, amely a 2012. január 1-jétől hatályos környezetvédelmi termékdíjas szabályozással kapcsolatos véleményeket vizsgálta.

A megkérdezett cégek szinte mindegyike úgy nyilatkozott, hogy az új termékdíj törvény nagyobb fizetési terhet ró rájuk, ugyanakkor az adminisztráció sem csökkent, a csomagolási katalógus megjelenésével inkább tovább bonyolódott a feladatuk. Többen is említették, hogy a jogszabály gyakran nem egyértelműen fogalmaz, értelmezési kérdések esetén pedig a hatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sem tud használható választ adni - közölte az ÖKO-Pannon.

A legtöbb cég úgy látja, hogy a megemelkedett termékdíj előbb-utóbb áremelkedést okoz, mert kénytelenek a többletköltségeket az áraikba beépíteni - derült ki a felmérésből.

A válaszadóktól kapott adatokat összesítve a cégeknek átlagosan mintegy 250 százalékos díjtétel-növekedéssel kell számolniuk - írta közleményében az ÖKO-Pannon.

Egyes cégeknek valóban több adminisztrációt, ezzel munkát és költséget jelenthet az új szabályozás, nemzetgazdasági szinten azonban lényegesen kevesebb vállalkozást érint a bevallási, illetve a termékdíj-fizetési kötelezettség - közölte az MTI megkeresésére az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ). A szervezet szerint százezres azoknak a gazdasági társaságoknak a száma, amelyek az új szabályozásnak köszönhetően teljes egészében kikerültek a kötelezetti körből és az adminisztrációból.

Az OHÜ közlése szerint a fizetési kötelezettség mértéke eltérően változott. Egyes termékkörök, például a PET-palackok, alumínium italos dobozok esetén a növekedés körülbelül 10 százalékos. Bizonyos termékek esetében kifejezetten környezetvédelmi célból drasztikus volt a díjemelés, a reklámhordozó papírnál kétszeres, a műanyag reklámszatyornál háromszoros. A szervezet szerint a termékek fogyasztói árához viszonyítva a termékdíjból eredő teher aránya legfeljebb 1-2 százalék, így a megnövekedett díj sem jelent túlzottan magas részarányt a fogyasztói árban.

Az OHÜ szerint a termékdíj-köteles termékek döntő hányada könnyen és gyorsan beazonosítható. Az első negyedév tapasztalata alapján valóban van néhány speciális termék - például a mezőgazdasági fólia - amelyek egyértelmű azonosítására volt szükség. Az ügynökség közölte: továbbra is várja a katalógus használatával kapcsolatban felmerült észrevételeket a piac részéről.

forrás: MTI

« vissza a hulladékgazdálkodási hírekre