Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

A hulladékgazdálkodás átalakításáról tájékoztatta a nagykövetségeket Illés Zoltán

2012.04.03.A termékdíj-rendszerről, a hazai hulladékgazdálkodásról, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség működéséről, a várható változásokról és az új törvényi szabályozásról tájékoztatta a nagykövetségek képviselőit Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára. A rendezvényen összesen 22 ország képviseltette magát.

Az elmúlt években nem működött megfelelően a hulladékgazdálkodás és a termékdíj rendszere, ezért átfogó változtatásokra volt szükség – jelentette ki a környezetügyért felelős államtitkár. Illés Zoltán emlékeztetett arra, hogy az előző kormányzás időszakában a felhasznált környezetszennyező csomagolóanyagok után elvárható 85 milliárd forint helyett mindössze 15 milliárd forint folyt be termékdíjból az állam kasszájába. Emellett a hulladék begyűjtésére, valamint újrahasznosítására vonatkozó EU-s előírásokat sem tudta teljesíteni Magyarország.

Annak érdekében, hogy növelni tudjuk a hulladék begyűjtését és az anyagában történő újrahasznosítás arányát, illetve hazánk megfeleljen az Európai Unió elvárásainak, szükség volt a hulladékgazdálkodás átalakítására – hangsúlyozta az államtitkár. Illés Zoltán felhívta a diplomaták figyelmét arra, hogy a jövőben bővül a termékdíjas termékek köre.

Vannak olyan közfeladatok, amelyeket az államnak kell elvégeznie – jelentette ki az államtitkár utalva arra, hogy a hulladékról szóló törvényjavaslat szerint 2013. január 1-jétől közszolgáltatást csak olyan gazdálkodó szervezet végezhetne, amelyben az állam, illetve az önkormányzat többségi tulajdonos. A jogszabálytervezet főbb elemei közül az államtitkár kiemelte a lerakási járulékot, amelyet 2016-ig évente emelkedő mértékben vezetne be a kormány. A díjjal a tárca azt szeretné elérni, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön a lerakókba, helyette az újrahasznosítás aránya növekedjen.

Illés Zoltán hangsúlyozta azt is, hogy a hulladékgazdálkodási törvény lehet az első olyan jogszabály, amelynél a hatályba lépésig - várhatóan 2013. január 1. -  a végrehajtási rendeletek is elkészülnek. A környezetügyért felelős államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a törvényjavaslatot a tárca előzetes értesítésként megküldte az Európai Unió Bizottságának azért, hogy az EU megfogalmazhassa észrevételeit a jogszabálytervezetről.

forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

« vissza a hulladékgazdálkodási hírekre