Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Kampány a lakossági élelmiszer-hulladék csökkentésére

2012.03.01.Három hónapos kampányt indít márciusban a Magyar Élelmiszerbank Egyesület a lakossági élelmiszer-hulladék csökkentése érdekében - közölte Cseh Balázs, az egyesület elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Az elnök elmondta: Magyarországon a becslések szerint évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik. Ebből 400 ezer tonnát tesz ki a lakossági élelmiszer-hulladék. Ez utóbbi értéke - kilogrammonként átlagosan 500 forinttal számolva - mintegy 200 milliárd forint.

Cseh Balázs szerint a tudatos fogyasztás és vásárlás széles körű propagálásával és a pazarlás csökkentésével sok pénzt takaríthatnának meg az emberek. Ezért is kezdeményezte az egyesület a május végéig tartó "Esélyt az ételnek!" elnevezésű akciót.

A mintegy 47 millió forint költségű program 95 százalékos uniós támogatással valósul meg.

A sajtótájékoztatón elhangzott: naponta a világon mintegy 25 ezer ember hal éhen, miközben évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer-hulladék keletkezik. E mennyiség fele 1 milliárd ember ellátására lenne elegendő. A statisztikák szerint jelenleg ennyi az éhezők száma a világon.

Magyarországon a gyakorlatilag is éhezők számát 100-200 ezerre teszik a szakértők. A minőségi éhezők száma - vagyis, akik nem jutnak megfelelő minőségű élelmiszerhez, például húshoz rendszeres időközönként - a magyar lakosság mintegy negyede, 2,5-2,6 millió ember.

Az élelmiszerekkel való takarékoskodás azért lenne fontos, mert a megtakarítások révén - ami az előállításba fektetett munkát, energiát és alapanyagot is jelenti - csökkenteni lehetne a rászorulók számát. Ezért kezdeményezte a most induló kampányt a Magyar Élelmiszer Bank Egyesület - mondta az elnök.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület évente mintegy 6 ezer tonna - 1,5 milliárd forint értékű - élelmiszeradományt juttat el a rászorulóknak karitatív szervezeteken keresztül.

forrás: MTI

« vissza a hulladékgazdálkodási hírekre