Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Felújítják a Hundertwasser-szemétégetőt Bécsben

2012.02.18.Belülről teljesen megújul, kívülről azonban változatlan marad a spittelaui szemétégető, amelyet a híres osztrák művész, Friedensreich Hundertwasser dizájnolt át turistaattrakcióvá.

2015-ig a legmodernebb technológiával szerelik fel az osztrák főváros egyik jelképévé vált spittelaui szemétégetőt, ahol ma is évi 250 ezer tonna hulladékot kezelnek a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelően.

Az összesen 130 millió eurós beruházásra azért van szükség, mert az 1971-ben épített, majd többször korszerűsített létesítmény egyes elemei elérték a termék-életciklusuk végét.

A 2015 közepéig, szinte folyamatos üzem mellett zajló modernizálás során többek között felújítják az 1-es és a 2-es szemétégető kazánt, kicserélik a turbinát és a füstgázt a nitrogén-oxidoktól mentesítő berendezést. Ezen kívül új hőcserélőt is beszerelnek.

A spittelaui szemétégető – ahol a villamos áram mellett hőt is előállítanak – már most is a bécsi távhő második legnagyobb beszállítója. Ennél több meleget csak a simmeringi erőmű 1-es blokkja termel. Ráadásul az osztrák főváros 2020-ig 36 százalékról 50 százalékra kívánja növelni a távfűtés piaci arányát. Ennek érdekében az elkövetkező években összesen 600 millió eurós infrastruktúra-beruházást hajtanak végre, aminek fontos része a spittelaui szemétégető technológiai megújítása. Arra viszont nagyon ügyelnek, hogy Hundertwasser mesterműve kívülről semmit se változzon.

forrás: turizmusonline.hu

« vissza a hulladékgazdálkodási hírekre