Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Illés Zoltán: egységes díjszabás a hulladékdíjakban

2012.02.14.Egységes árszabást ígér a lakossági hulladék után fizetendő közszolgáltatási díjakban a környezetügyért felelős államtitkár. Illés Zoltán a hulladékról szóló új törvény javaslatának keddi parlamenti vitájában emlékeztetett: a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás 2013-től állami kézbe kerül.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára expozéjában kifejtette: a hulladékról szóló új törvény javaslatának célja, hogy átültesse azokat az elveket, amelyek egyrészt biztosítják az ágazat korszerűsítését, másrészt megújítják, átláthatóvá teszik a magyar hulladékgazdálkodás "belső ellentmondásokkal terhelt", sok ponton idejétmúlt jogszabályi környezetét.

Illés Zoltán elmondta, tömegével érkeznek a VM-be olyan panaszlevelek, amelyek arról szólnak, hogy a lakossági hulladék után fizetendő közszolgáltatási díj nem arányos az elvitt hulladék mennyiségével. Ezzel kapcsolatban aggasztónak nevezte, hogy e lakossági terhek sokaknak extraprofitot jelentenek.

Az árakról szólva ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy a Ház előtt fekvő javaslat rendelkezik a közszolgáltatással kapcsolatos díjak országos, egységes szabályozás szerinti meghatározásának kötelezettségéről, vagyis a díjképzés alapfeltételeit miniszteri rendelet határozná meg annak érdekében, hogy megszűnjenek azok a lakosságot sújtó visszaélések, amelyek az eltérő díjszabásból fakadnak.

Illés Zoltán kitért arra is, hogy 2013. január 1-jétől a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás biztosítása állami szervezésbe kerül, azaz a közszolgáltató csak olyan szervezet lehet, amelyben az állam, illetve a települési önkormányzat a többségi tulajdonos.

Az egyik legfőbb célkitűzésnek a hulladékképződés megelőzősét, illetve csökkentését nevezte az államtitkár. Ezt szerinte elsősorban azzal lehet elérni, ha a gyártókat olyan alapanyagok készítésére ösztönzik, amelyek biztosítják az anyagok, termékek hosszabb élettartamát. Kiemelte a "háztól házig" történő szelektív hulladékgyűjtés elterjesztésének fontosságát is.

forrás: MTI

« vissza a hulladékgazdálkodási hírekre