Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Társadalmi vitán az Országos Hulladékgazdálkodási Terv

2013.10.25.A hulladékról szóló európai uniós irányelv előírja, hogy a tagállamok illetékes hatóságainak hulladékgazdálkodási tervet kell készíteniük az adott ország teljes területéről. Magyarország ennek a feltételnek az Országos Hulladékgazdálkodási Terv elkészítésével tesz eleget.

A Vidékfejlesztési Minisztérium korábban már kezdeményezte az Országos Hulladékgazdálkodási Terv (OHT) stratégiai környezeti vizsgálati (SKV) folyamat megindítását. Az OHT és az arról készült SKV környezeti jelentés szakmai és társadalmi egyeztetése megkezdődött. A dokumentumok elérhetőek itt. A véleményeket a tárca a kff@vm.gov.hu címre várja 2013. november 24-ig.

A dokumentum összefoglalja az eddigi eredményeket és helyzetértékelést ad az elmúlt. Emellett megfogalmazza a 2020-ig terjedő szakmapolitikai célkitűzéseket és a szükséges intézkedéseket. Az OHT bemutatja hazánk hulladékgazdálkodásának jogszabályi hátterét, majd hulladékfajtánként bemutatja a kezelés jelenlegi helyzetét, a tapasztalt hiányosságokat, meghatározva az elérendő célokat és a megvalósításhoz szükséges eszközöket, intézkedéseket. Összességében az OHT biztosítja a hatékony hulladékgazdálkodáshoz szükséges háttérismeretet, hosszú távú tervezési célokat, valamint azok megvalósításának lépéseit.

Az Országos Megelőzési Program – amely része az Országos Hulladékgazdálkodási Tervnek – tartalmazza a hulladékképződés megelőzésével kapcsolatos célkitűzéseket és az ezek elérése érdekében megvalósítandó intézkedéseket. A program egyik fő célja a gazdasági növekedés és a hulladékképződés által okozott környezeti hatások közötti összefüggés megszüntetése.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

« vissza a hulladékgazdálkodási hírekre